vineri, 16 septembrie 2011

Romanu'-si sapa singur groapa

In ultimul timp ne-am plans ca am fost luati mult peste picior. Am fost luat chiar prea mult peste picior. Hai sa cautam un motiv pentru acest lucru iar primul lucru care-mi vine in minte este: mentalitatea romanului. Strainii nu sunt in nici un fel de vina pentru ca ne considera asa, pentru ca in primul rand noi ne consideram asa. Iar atata timp cat noi nu ne vom schimba mentalitatea asupra propriilor compatrioti, nici ceilalti straini nu-si vor schimba mentalitatea fata de noi.
Lasati-ma sa va explic mai bine. Oare de cate ori nu am auzit expresia "Traim in Romania, si asta ne ocupa tot timpu'", practic aceasta expresie ironica e un fel de "Asta e! Acum ce sa-i faci?". Totodata aceasta expresie indeamna la complacere in aceasta situatie, in loc sa te indemne sa faci ceva, sa nu mai fie asa. De exemplu, francezii, germanii, italienii au si ei proprii oameni care fac ironie de compatrioti, dar intr-un fel mai putin raspandit. Sa nu mai vorbim de faptul ca atunci cand un compatriot de al lor este neindreptatit indata sar toate organele legii inzestrate cu apararea cetateanului. La noi... pauza, ca deh, ti-ai cautat-o cu lumanarea, acum suporti consecintele, dar cu romanii acuzati pe nedrept cum ramane? Cine ii apara?
Pe cuvant, natia noastra este tare ciudata, am vaga impresie ca ii respecta mai mult pe straini decat pe romani. De cate ori nu ati vazut un roman amendat de politie pentru ca a condus cu 70 km/h si cand ii intocmea procesul verbal trece pe langa ei un strain cu 110 km/h? Iar in momentul in care romanul se revolta, politistii ii inchid gura: "Stii, e si el strain" :). Romanii trebuie sa invete sa fie mai demni, sa nu se mai "bascaleasca" toata ziua buna ziua la televizor. Cat misto am facut noi de propriul guvern, nu a facut nimeni. Iar daca noi avem dreptul sa "ne" radem de politicienii nostri, atunci strainii de ce nu ar avea dreptul sa "se" rada de noi si de politicienii nostri? Una dintre probleme este ca si presa incurajeaza mai mult faptele rele in scopul obtinerii de audienta, asta nu numai in Romania si si in strainate, iar asta duce la crearea unei imagini foarte proaste asupra unui popor. Daca italianul de rand vede in fiecare zi la televizor cate un omor savarsit de romani (de cele mai multe ori de etnie roma) atunci cum sa nu ne urasca? Dar presa nu pomeneste niciodata de ce bine s-au integrat in societate ceilalti 1 milion de romani. Sa nu uitam ca practic 1.5% din popultia Italiei sunt romani, si logic au si ei dreptul sa savarseasca 1.5% din delicventele care se intampla in Italia. Problema cea mai mare e ca presa italiana in loc sa pastreze raportul corect si logic de 1.5% ei tind sa vorbeasca in buletinele de stiri 50% despre acele 1.5% fapte savarsite de romani si 50% despre celelalte 98.5% savarsite de italieni si alte natii. De aici vine si mentalitatea ca multe faradelegi sunt savarsite de romani. Iar chestia asta este valabila si pentru Franta. Deocamdata Spania pare ca se descurca cel mai bine in integrarea romanilor (noile restrictii aplicate imigrantilor romani de Spania sunt in opinia mea doar o incercare de redresare a economiei spaniole, nicidecum un atac asupra natiei noastre).
Marea intrebare este: Cand vom invata ca daca nu ne acceptam intre noi nu ne vor accepta si ceilalti? Cand vom invata ca daca ne ironizam reciproc si ceilalti ne vor ironiza? Haideti sa fim mandri ca suntem romani si sa acceptam poporul asta si cu bune si cu rele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu