miercuri, 14 septembrie 2011

Detectivul Basescu povesteste despre smecherelile Bechtelului

Esti genial, m-ai lasat fara cuvinte! Daca presedintele Romaniei nu-mi spunea ca Bechtel a furat, muream prost. Acum serios, cine s-ar fi gandit ca un presedinte poate fi atat de inspirat?

"Construiam cea mai scumpa autostrada din lume, intr-un contract in care ambii parteneri au vrut sa fure. Da?! Un contract care s-a atribuit fara licitatie. Statul roman nu putea sa accepte la nesfarsit, fie ea si o firma mare, sa plateasca cu 19, 20, 30 de milioane de euro km de autostrada", a spus Basescu, citat de Realitatea TV.
Ia sa vedem, ce am realizat noi pana acum... 53 km de autostrada pe ruta Turda-Gilau, pe care nu circula nici naiba, fiindca duce din nicaieri spre nicaieri iar in timp ce un kilometru de autostrada de ses nu ar trebui sa coste mai mult de 5 milioane de euro ai nostri s-au dat destepti si au dat 30 de milioane de euro :). Tipic romanesc. In sfarsit a venit detectivul Basescu sa faca lumina in acest caz fara precedent. Deh, cand este criza nu-s bani, si cand nu-s bani probabil ca-si zic si ei: "Mai, de ce banii aia sa-i fure americanii, de ce sa nu-i furam noi?". Uite, o gandire pe care o aplaud, macar sa se imbogateasca romani pe spatele romanilor, ar fi culmea sa ne mai fure si strainii pe vremuri de criza.
Asteptam cu multa incredere si interes constructia intregii autostrazi Transilvania, care sa ne aduca mai aproape de Europa si nu in ultimul rand mai aproape de cei dragi din Romania! Sa traim bine!

Minister pentru coordonarea fondurilor europene sau cum sa ne prefacem ca muncim

Yeaks! Un nou minister, un nou loc de ministru si un nou subiect de discutie. Problema e ca acest minister are sa faca... ce? Sa se ocupe de absorbtia fondurilor europene? Pai de ce, doar am avut cea mai spectaculoasa crestere din UE anul trecut, avansand cu mai bine de 50% de la sub 2% la peste 3% :). Suntem singura tara care le-a aratat europenilor ca se poate, ca se poate trai si fara fonduri europene bine mersi. Ca, drept sa va spun, noi practic ne autofinantam, noi cotizam la UE si UE ne da inapoi banii. La o socoteala simpla realizam ca pentru a obtine profit de la UE (care ne ofera 30 de miliarde de euro anual pentru fonduri europene) ar trebui sa avem o rata de absorbtie de minim 4.67% (deoarece Romania a finatat anul trecut UE cu aproximativ 1.4 miliarde de euro). Deci cat timp procentul nu depaseste 4.67% e incorect sa spunem ca "absorbim fonduri europene". Ganditi-va ce inseamna 30 de miliarde de euro: 150% din ce am luat de la FMI ca sa platim pensiile si salariile, ce nu se gandesc dragii nostri guvernanti e ca tot din salarii se vor da inapoi banii si dobanziile la FMI. Dar banii de la UE (care desigur, nu se puteau folosi pentru plata salariilor) erau si sunt moca in continuare, cu CONDITIA sa fie cheltuiti intr-un mod corect. E chiar asa de greu de "pricipit" ca UE nu-i corupta ca Romania?
In fine, hai sa ne continuam periplul in aceasta cercetare a rolului pe care il are Ministerul pentru Absorbtia Fondurilor Europene si-l iau ca sursa chiar pe noul ministru din bransa: Leonard Orban:

"Rolul principal al acestui minister si al ministrului responsabil ar trebui sa fie de coordonare. Nu e vorba de a prelua programele operationale care exista la diferite ministere, pentru ca asta ar insemna reinceperea procesului de evaluare, lucru care ar dura extrem de mult, ci o coordonare pe orizontala, o gestionare a problematicii extrem de largi, care se intalneste pentru toate programele operationale", spune Leonard Orban.



In traducere libera, o sa frece menta pana li se da si lor ceva de lucru, deoarece nu se implica decat in "coordonarea" proiectelor europene de care se ocupa deja Ministerul Dezvoltarii. Iar pana o sa ajunga Ministerul asta cu drepturi depline n-o sa mai avem ce fonduri europene sa atragem ca la un moment dat o sa se inchida robinetul. Chestia asta este asa, ca sa ne punem bine cu Bruxelles-ul, sa vada si ei ca luam masuri drastice, ca i-am tras la raspundere pe cei vinovati, ca de acum va continua cresterea accentuata a absorbtiei fondurilor, si multe alte blablauri.
Ne bucuram ca facem parte din UE, dar ce castigam din asta? Asta ar trebui sa ne intrebam toti si sa gasim solutii rapide si eficiente. Si cine stie, poate intr-o buna zi se va constata ca Ministerul a fost o idee buna.
Ponta, nu-s un fan de-al tau dar adevar graitai:


"Vom sustine acest nou minister cu o singura conditie, ca acei care pana acum, in acesti ani, si-au batut joc de fondurile europene, adica ministrul Dezvoltarii, ministrul Muncii, ministrul Transporturilor, daca intr-adevar isi dau demisia si-si asuma raspunderea. Facem un minister ca sa-i spalam de pacate pe cei care sunt de vina ca suntem la 3% absorbtie? Asa ceva nu se poate!"