marți, 13 septembrie 2011

Grecia falimenteaza, acum e pe bune!

Aham, luai presa la purecat ca sa caut un articol de comentat. Si iata, vad ca de cateva zile se comenteaza despre subiectul Greciei. Toata Uniunea Europeana si toata Economia Mondiala de fapt isi arunca privirea asupra acestui "Adam Smith", in varianta statala. Pai e logic, daca tot iei si nu pui la loc, atunci ajungi ca nimeni sa nu-ti mai dea deci nu mai ai ce pune la loc. Potrivit presei:"Intrarea Greciei in incapacitate de plata nu mai este exclusa". Va spun un secret: inca de cand Grecia a fost luata in vizor intrarea ei in incapacitate de plata nu era exclusa, dar na, ca sa nu panicheze populatia au tacut malc cei autorizati sa faca declaratii. Cu o datorie de 150% din PIB este si normal sa nu faci fata si sa te milogesti celorlalte state sa-ti achite datoria. Dar ce a obtinut Grecia cu acesti bani imprumutati aiurea? Salarii si pensii umflate artificial! Cine le plateste acum factura nelegiuirii? Toate statele membre UE, cu o pondere foarte importanta Germania si Franta. Dar pana la urma si noi contribuim la EFSF (Fondul pentru Stabilitate Financiara), noi care pe langa ca avem salariile de cacao am mai si taiat 25 la suta din ele si acum ii ajutam pe greci sa-si redreseze economia. Pe buna dreptate zic economistii ca ar trebui ca Grecia sa iasa din UE, o sa dea faliment in mod controlat pana la urma, isi adopta din nou drahma lor draga, o devalorizeaza si pana aproape de 0 daca vor sa faca concurenta la export, iar grecii practic vor avea niste hartii in mana, o sa ajunga sa cumpere o paine cu 1 miliard de drahme. Iar intr-un deceniu cand va reveni din nou pe piata, poate reintra in UE. Ca si euro, leul etc. vor avea de suferit aia-i altceva, las' ca trece. Ma considerati egoist pentru ca fac astfel de afirmatii? Considerati ca nu ma gandesc la soarta lor? Dar ce, pe ei ii doare ca Germania ii sustine? Ba chiar poporul grec ii mai si face gura lui Merkel ca-i trateaza ca pe niste slugi! Acum doar n-ati vrea sa va aduca bani pe piedestal.

Care ar putea fi efectele pentru celelalte tari care vor sa adopte euro, inclusiv Romania?

Simplu mai, UE va fi mult mai prudenta, iar noi clar nu vom vedea euro din 2015, cat despre celelalte tari n-am habar. Polonia incepe din ce in ce mai mult sa iubeasca zlotul cel putin. Si asa ar trebui sa facem si noi cu leul, ca pana la urma e moneda noastra, iar daca vreti s-o luam din perspectiva practica zicem asa:"Romania este mult avantajata prin pastrarea monedei sale locale deoarece aceasta ii confera economiei flexibilitatea necesara care nu este asigurata si de euro deoarece politica monetara este comuna pentru 17 tari". Pe scurt, exporturile fiind motorul care ne tine pe linia de plutire, este avantajos sa pastram moneda devalorizata (chiar daca pentru noi toti nu este avantajos).

In inchiere, as vrea sa adaug ca daca Grecia intra in faliment, euro se va devaloriza iar aceasta devalorizare va duce la o reinflorire a economiei europene si poate chiar un pas spre iesirea din recesiunea. So, good luck Europe in your action to save Greece!


Un blog pe stilu' meu

Totul are un inceput. Iar acesta este inceputul meu de blogger. Va surprinde? Prima fraza dintr-un articol este intodeauna cel mai greu de scris ca dupa articolul merge ata. Dupa diferite incercari si reincercari si citit gogosi pe internet despre "Cum sa faci bani din blog in 10 minute" mi-am dat seama cum trebe sa fac: propriul meu stil. E simplu: e stilul meu, deci nu-l are nimeni si e original. Deci cine vrea sa mearga pe un stil original ma va urmari. Cine nu, asta basta. De ce sa ma chinui sa scriu ca toti ceilalti in speranta ca voi fi citit? Intr-adevar, am vrut sa-mi incep cumva blogul, m-am razgandit si acum m-am rerazgandit... si faza e ca: toata lumea greseste si toata lumea invata atata timp cat o face pe pielea lui. Restul e cancan :)