duminică, 25 septembrie 2011

Cum sa fii un blogger adevarat (si de succes)?

Ma, sa stiti ca si eu imi pun intrebarea asta de cam multicel. Si inca tot n-am aflat raspunsul la ea ;). Sa zicem doar ca inainte sa-mi deschid blogul am stat si am citit multe articole despre blogging pentru a afla cum e mai bine sa scriu, ce prinde la public, si, pana la urma, de ce mi-as pierde in fiecare zi o ora din viata cu bloggingul? Raspunsul e simplu: M-am apucat de blogging pentru ca-mi place si continui pentru ca-mi place... un raspuns banal sau nu, dar asta e adevarul. Some advice? I thnk I can help you with my poor experience.
Pentru cei care nu au citit articolul "Tipuri de bloggeri" vi-l recomand cu caldura: aici.
Sfaturi dupa care ma ghidez:


1. Multi dintre noi spun ca in momentul in care scrii un articol este necesara documentarea ampla cu privire la acel subiect. Adevarat si nu tocmai. Daca vei gasi un articol bun, axat exact pe subiectul despre care vrei tu sa scrii te vei gandi ori ca: "Fuck, articolul meu nu va putea sa fie niciodata la fel de bun, aici scrie despre tot ce vroiam sa zic si eu, ba chiar si in plus" sau "Hai sa incercam cu copy-paste, am scapat de munca" (in general se foloseste chestia cu "translate", unii au impresia ca daca traduc un articol foarte bun din engleza in romana au dat lovitura :) ). Daca esti in cazu' in care te-ai demoraliza, atunci e rau, fiindca asa nu vei ajunge niciodata nicaieri. Crezi ca despre "cum sa fii blogger?" nu s-au mai scris 10.000 de articole? N-ai de unde sa stii ce idee sau ce mod de prezentare iti vine prin minte si se poate ca articolul tau sa fie foarte apreciat. La a doua varianta, daca dai un simplu copy-paste (adica din romana in romana) esti un mare bou/vaca. Articolul tau nu va ajunge niciodata sa fie popular pentru ca deja originalul este popular, poti sa astepti tu mult si bine sa fie remarcat. Cat despre copy-paste-translate, iti zic eu ca mai mult iti ia sa-l traduci decat sa-ti faci propria ta versiune, si crezi ca nu a mai fost tradus inainte?! Oho, ai fi surprins sa afli cat de multi bloggeri au ca sursa blogurile straine :). Deci eu raman la ideea: "Mai bine prostie originala decat filozofie plagiata", nu uita ca multi romani inca apreciaza prostia :).


2. Trebuie sa fi echilibrat, atat in replici, cat si in frecventa cu care scrii. Unui cititor ii face placere ca de fiecare data cand intra sa gaseasca un articol "fresh" (pentru defintia la fresh vezi nr. 1). Ideal ar fi ca in fiecare zi sa reusesti sa postezi un articol nou. Daca nu poti, atunci nu posta haotic, de gen odata la 2 zile, dupa sari la 5, postezi 2 zile consecutiv, dupa iei o pauza de 3 zile etc. Daca nu-l obisnuiesti cu un ritm, risti ca cititorul sa-ti gaseasca stirea de pe blog cand ea nu mai e de actualitate.


3. Nu o lua cu SEO, ala e un mod artificial de a-ti crea audienta, sau un mod de a te minti singur ca esti un blogger citit. Ce preferi, sa fii o vedeta cu 1000 de fani (in cazul asta vizitatori ocazionali) sau sa fii un om obisnuit cu 10 prieteni (in cazul asta vizitatori fideli)? Bineinteles ca e alegerea fiecaruia, eu prefer vizitatorii fideli.


4. Nu alerga dupa blogroll-uri. Mi se pare de prost gust sa te milogesti la alti bloggeri cu care nu ai nimic de impartit, atata ca ei sunt celebri, dupa blogroll. Daca tie iti plac articolele lor pune-i tu la blogroll si poate intr-o zi or sa te adauge si ei... nu sunt un visator, dar satisfactia e mult mai mare cand vezi ca un "om greu in ale bloggingului te-a remarcat".


5.Nu stresa publicul de la inceput cu reclame (in general AdSense), pentru ca atunci cand ai vizitatori putini nimeni nu va da click pe ele. Toti marii afaceristi ofera la inceput o varianta demo, prin care totul este gratis si dupa aceea pun un pret. Bineinteles ca in cazul acesta tu nu o sa bagi niciodata mana in buzunarul cititorului tau, dar vreau sa spun ca la inceput nu trebuie sa te gandesti la bani.


6.Promovarea pe site-uri gen cica.ro si digg.ro mi se pare necesara numai la inceput, ca deh, trebuie sa afle cineva si de blogul tau, este foarte greu sa pornesti de la 0. Dar intelege ca dupa ce ti-ai format o comunitate de cititori trebuie sa renunti la acest lucru, pentru ca si alti bloggeri "tineri" vor sa se promoveze si nu mi se pare corect ca tu sa apari pe prima pagina cu 20 de cica-uri, in timp ce altii abia se chinuie sa scoata 2-3.


7.Trebuie sa iti gasesti propriul tau stil de a "blogari". Acest lucru este foarte important deoarece cititori chiar simt cand tu iti exprimi o opinie sincera. Ca scrii ironic, cu injuraturi, oficial, prietenesc, despre party-ul la care ai fost sau despre alegerile din Parlament, dar sa fie pe stilul tau.


8.Incearca sa eviti greselile gramaticale si scrierea de pe mess. Multi cititori nu au rabdare sa stea sa-ti "1nteleaga 5cri5u kiar d4ca a5a-i c00l", gandeste-te ca omul vine pe blogul tau ori ca sa afle o informatie cat mai repede si cat mai bine, ori vine sa se destinda.


9.Si munca, munca, munca! Pune-l pe oricare blogger de succes sa-ti povesteasca cum a ajuns in varf si o sa te crucesti cat este de munca. Daca vrei sa fii celebru, dar n-ai moral bun, atunci lasa-te de blogging. Unii bloggeri au scris si luni intregi fara a fi cititi de mai mult de 10-100 de vizitatori pe saptamana, si unii chiar daca sunt celebrii ar scrie in continuare si daca ar avea 10-100 de utilizatori pe saptamana, pentru ca cea mai mare bucurie a unui blogger trebuie sa fie cititorul satisfacut (asa cum a unui producator este clientul satisfacut).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu